Telegrafbygningen i Kongensgate 21

Byggeår 1924, grunnareal 2.140 m2.

Telegrafbygningen i Oslo samlet en rekke av Telegrafverkets folk under ett og samme tak da den endelig stod ferdig i 1924. Da bygget suksessivt ble tatt i bruk, flyttet nærmere ett tusen mennesker fra 19 avdelinger inn i Kongens gate 21, til det som var Norges tredje største bygning.
Sammenlignet med senere tiders «minimalisme» kan bygget virke svært så påkostet, men ifølge datidens presse var dette et nøkternt bygg uten unødig luksus.
Innvendig er bygget så si fritt for treverk. Dette skulle være et brannsikkert monumentalbygg, som skulle hegne om det som på den tiden var landets viktigste nervesenter. Det er brukt norsk marmor i alle trapper og på gulv i fellesarealene, og ornamenter er hugd i stein eller støpt i betong. Bygget huser Norges kanskje største lysekrone – en messinglysekrone i hele seks etasjer midt i trappeløpet.
Arkitektene var Magnus Poulsson og Arnstein Arneberg, som begge var midt i 30-årene da de fikk oppdraget i 1916, samme året som de vant rådhuskonkurransen. Pressen var full av begeistring over bygningen.
Bygningen er oppført som bevaringsverdig på Byantikvarens Gule liste. Stilen er nasjonalromantisk/jugend.

Les mer om bygningen på http://www.telemuseum.no/verneplan/fylker/hoved_fylker/oslo_kapittel.html

Vist 1360 ganger. Følges av 1 person.

Bildesamlingen (14 bilder)

 
Annonse

Nye bilder